Call4Service
Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Stage Klantvoorbeelden
DUURZAME LOGISTIEK

Modern magazijn van klei combineert productiviteit en architectuur

De ecologische filosofie van het bedrijf wordt belichaamd in het Ricola Kruidencentrum. De hal is gemaakt van klei, een natuurlijk bouwmateriaal. Het "hart" is een magazijnconcept gebaseerd op korte afstanden samen met 23 van onze energiezuinige vorkheftrucks. 

Een groot bedrijf met een kleine voetafdruk

Achter die zakken met Zwitserse kruidensnoepjes van Ricola schuilt een snoepwinkeltje. In Laufen (Zwitserland) houdt het hoofdkantoor van Ricola toezicht op de export naar meer dan 50 landen wereldwijd. De kern van Ricola is het kruidencentrum. In deze hal van ongeveer 3.600 m² wordt jaarlijks 1,4 miljoen ton verse kruiden gewassen, gedroogd, gesneden, opgeslagen en gemengd. Elk jaar verlaten 290 miljoen verpakkingen de naburige productiesites. De logistiek, met bijna 400 medewerkers, zorgt voor een soepele gang van zaken.

De kernfilosofie van Ricola, milieubescherming, gaat boven alles. Alles is ecologisch opgezet - van natuurlijke ingrediënten tot de supply chain. Het Zwitserse familiebedrijf volgde alle ecotrends al lang voor ze mainstream werden. Als toppunt gaf Ricola toparchitecten Herzog & de Meuron de opdracht om hun Kruidencentrum uit natuurlijk materiaal te ontwerpen - het grootste gebouw in Europa gemaakt van klei. Productie en efficiëntie hebben een hoge prioriteit, zodat alles doorheen de site ook milieuvriendelijk is. Meer specifiek moet de intralogistiek helpen de CO²-voetafdruk te verkleinen.

Magazijnconcept met optimaal ruimtegebruik

Het Jungheinrich magazijnconcept kwam als winnaar uit de bus. Het wordt gekenmerkt door optimaal ruimtegebruik en korte rijroutes. In het smallegangenmagazijn is alles in één lijn ontworpen. Alleen de minimale ruimte is nodig voor de gangbreedte tussen de palletstellingen type B in het smallegangenmagazijn. De Jungheinrich palletstellingen verbeteren het ruimtegebruik omdat ze opslag op grotere hoogte mogelijk maken. Daarenboven zorgen de vorkheftrucks voor een soepele materiaalstroom.

Energiebesparende vorkheftrucks

De smallegangentrucks EKX 513 werd aangepast aan de behoeften van Ricola. Het quarantainemagazijn, het snijsysteem en de menginstallatie werden bevoorraad door een EFG 216 k elektrische driewielvorkheftruck. Een EJE C20 elektrische laagheffende truck ondersteunt de transporttechniek bij de productie in hun naburige gebouw. De Jungheinrich vorkheftrucks dragen verder bij aan een ecologische werking door topprestaties en een laag energieverbruik. Met de Jungheinrich draaistroomtechniek bereiken de trucks optimale effectiviteit en winnen ze energie terug bij het remmen. Eén batterijlading is voldoende voor twee volledige shifts.

"We hebben al veel goede ervaringen met de kwaliteit en betrouwbaarheid van de trucks en profiteren van de expertise van Jungheinrich op het gebied van magazijnuitrusting. De beslissing lag voor de hand.", zegt Thomas Aeschlimann, CEO bij Ricola. "Dankzij de oplossing van Jungheinrich kunnen we onze intralogistieke processen in ons magazijn efficiënt en duurzaam maken".

< terug naar het overzicht

 

Gebruikte oplossingen