Call4Service
Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Header picture Bohus
Automatisch magazijn voor Bohus Noorwegen

Een gestroomlijnde oplossing voor een breed productassortiment

Voor de realisatie van het nieuwe centrale magazijn koos Bohus, de grootste meubelverkoper van Noorwegen, voor het eerst voor een geautomatiseerd magazijnconcept. Een flexibel pallet- en kleingoedmagazijn zorgt voor een grotere opslagcapaciteit en een verbeterde leveringscapaciteit. 

Een spannend avontuur. Zo omschrijft CEO Hakon Bredde-Prytz het eerste automatiseringsproject bij Bohus, het grootste meubel- en meubelbedrijf van Noorwegen. Het nieuwe hoofdkantoor in Lillestrøm beschikt nu over een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn dat maximale dynamiek biedt binnen het logistieke proces, terwijl energiezuinige praktijken bijdragen aan duurzaamheid en kosteneffectiviteit. Er is een plek voor elk item in dit magazijn, van delicate kerstballen tot zware eettafels. Nauwkeurige planning en een oplossing op maat met verschillende ladingdragers en geschikte stellingen en transportsystemen waren essentieel om aan de werkelijk uitdagende eisen te voldoen.

Het begin van een nieuw tijdperk

Noorwegen staat bekend om zijn bijzondere charme. Het is een lang, smal land met een adembenemend landschap en een kleine bevolking. De keerzijde van de medaille is dat de logistieke en transportkosten extreem hoog zijn. Om te voldoen aan de toenemende eisen van de klant op het gebied van voorraadbeschikbaarheid en leveringsefficiëntie, en tegelijkertijd het energieverbruik te verminderen en de kosteneffectiviteit te verbeteren, koos Bohus voor het eerst voor een geautomatiseerd magazijn. “We vertrouwden op een deskundige partner als Jungheinrich om ons bij de implementatie te begeleiden en te behoeden voor zogenaamde beginnersfouten”, legt Bredde-Prytz uit. 

Geautomatiseerd magazijn met de grootst mogelijke flexibiliteit

Met ongeveer 32.000 opslaglocaties biedt het uitgebreide pallet- en onderdelenmagazijn voldoende ruimte voor het zeer gevarieerde productaanbod. Kleine onderdelen worden verwerkt in het geautomatiseerde magazijn voor kleine onderdelen, terwijl zware meubelstukken worden opgeslagen op “blauwe pallets” van staal. Er zijn drie verschillende orderverzamelgebieden voor het laden van containers, europallets en speciale pallets, die structuur en orde bieden. Hierdoor kan de voorraad snel worden opgebouwd en kunnen de benodigde artikelen naar behoefte aan winkels en klanten worden geleverd. “In het tijdperk van online verkoop en 24-uurs verzending telt elke seconde,” zegt Bredde-Prytz uit ervaring, erop gebrand om zijn meubelretailingmerk een voorsprong te geven op de concurrentie. 

Perfecte logistieke interactie

Stellingsystemen, software en alle andere betrokken componenten werken naadloos samen in het nieuwe centrale magazijn. Het Jungheinrich WCS bestuurt de transportbewegingen binnen het geautomatiseerde systeem en is ook verbonden met het ERP- en Warehouse Management Systeem van de interne klant. Zelfs de door Bohus ontwikkelde “blauwe pallet” van 1.400 x 2.400 mm met een capaciteit van 1.300 kilogram kon na onderzoek door de Jungheinrich experts in het geautomatiseerde magazijnsysteem worden geïntegreerd. 

17% energiebesparing als bijdrage aan duurzaamheid en kosteneffectiviteit

Naast de procesmatige verbeteringen die Bohus met het nieuwe geautomatiseerde magazijn wilde bereiken, speelde het thema duurzaamheid een grote rol. Bohus koos waar mogelijk voor energiezuinige componenten en processen. Zo worden alle handmatige trucks aangedreven door Li-ion batterijen en is de miniload stapelkraan uitgerust met SuperCaps, die energieterugwinning mogelijk maken. De efficiëntere en slankere goederenstroom, wat resulteert in minder interne transporten, het gebruik van de hoogte, wat resulteert in een kleinere footprint en kortere interne transporten, en het goodsto-person concept, wat resulteert in minder pickfouten, hebben ook geleid tot energiebesparingen. Samengevat, Bohus was in staat om 17% minder energieverbruik te realiseren met zijn geautomatiseerde magazijn in combinatie met handmatige trucks in vergelijking met het volledig handmatig bediende magazijn.* 

Een succesvol project met een steile leercurve

De nieuwe magazijnoplossing levert de klant dagelijks voordelen op: snellere processen, grotere betrouwbaarheid, hogere doorvoer en minder pickfouten, en last but not least, energiebesparingen die een beslissende bijdrage leveren aan duurzaamheid. “Voor ons is technologie het belangrijkste gereedschap, maar het zijn de mensen die het verschil maken”, legt Jens Gjerlaug, voormalig hoofd van de systeemafdeling bij Jungheinrich Noorwegen, uit. Hij hield vanaf de eerste dag toezicht op het project en is onder de indruk van het positieve effect op de klantrelatie van het gezamenlijke leerproces met betrekking tot het geautomatiseerde systeem. Open communicatie en transparante beslissingen blijven ook in de toekomst de basis van de samenwerking. 

 

Hakon Bredde-Prytz Bohus
Hakon Bredde-Prytz
Managing Director Bohus Norway

“De realisatie van ons geautomatiseerde magazijn was een succesproject met een steile leercurve.” 

3 vragen aan Hakon Bredde-Prytz

Managing Director Bohus Norway

 

Overzicht project

Uitdagingen

  • Concept en implementatie van een geautomatiseerde, toekomstbestendige magazijnoplossing.
     
  • Vergroten van hun magazijncapaciteit voor permanente uitbreiding van de voorraad.
     
  • Verhogen van de efficiëntie door geoptimaliseerde processen en een vlottere goederenstroom.
     
  • Permanent verlagen van de hoge transportkosten in Noorwegen.
     
  • Creëren van een duurzame oplossing en tegelijkertijd kiezen voor maximale procesgerelateerde verbeteringen.

Oplossingen

  • Geautomatiseerd hoogbouwmagazijn voor palletten, containers en speciale palletten.
     
  • Magazijnrekken, magazijnkranen en transportbandtechnologie voor verschillende laadhulpmiddelen.
     
  • Drie gescheiden orderverzamelgebieden inclusief werkplekinrichting.
     
  • Jungheinrich Warehouse Control System WCS gecombineerd met het ERP-systeem van Bohus.
     
  • Gebruik van lithium-ion trucks.
     
  • Gebruik van magazijnkranen met energieterugwinning.

Successen

  • Veilige opslag van het gehele goederenassortiment in één centraal magazijn.
     
  • Verdubbelde opslagcapaciteit, betere planningsmogelijkheden en hoge opslagflexibiliteit.
     
  • Verhoogde procesbetrouwbaarheid en schadevrije productverwerking.
     
  • Beter overzicht over het bestaande goederenassortiment en foutloze leveringen aan klanten.
     
  • Kleinere voetafdruk en kortere interne transporten door benutting van de hoogte en efficiënte en gestroomlijnde goederenstromen.
     
  • 17% minder energieverbruik

Overzicht project

 

Gebruikte oplossingen